SOPLÓWKA JEŻOWATA – 100g suszone owocniki

60,00 

The lowest price ( 11 stycznia 2024 ): 60,00  Kategoria: Tagi: , , , , , , ,

Przy zamówieniach o wartości powyżej 199 zł wysyłka gratis!

Opis

Soplówka jeżowata (Hericium erinaceus) – w Medycynie dalekiego wschodu uznawana jest za grzyb leczniczy posiadający wiele korzystnych właściwości zdrowotnych. W Europie znana jest przede wszystkim jako grzyb kulinarny, zaliczany

do „superfoods”, który doskonale nadaje się jako dodatek do sałatek, mięs, zup, risotto czy makaronów.

Oprócz witamin i minerałów, soplówka jeżowata zawiera liczne związki chemiczne – polisacharydy (beta-glukany) liczne sterole, a przede wszystkim hericenony i erinacyny,.

Jako ciekawostkę warto dodać, że w Medycynie Chińskiej uważa się, że grzyb ten wykazuje działanie: przeciwnowotworowe,  przeciwzapalne, przeciwutleniające,  przeciwcukrzycowe, antybiotyczne, neuroprotekcyjne, pobudza układ odpornościowy – łagodzi stany lękowe i depresję, wspomaga pracę mózgu (a także chroni jego komórki przed uszkodzeniami), łagodzi zmęczenie, poprawia funkcje poznawcze,  zmniejsza poziom cholesterolu, poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego (żołądka i wątroby) oraz śledziony, obniża poziom cukru we krwi, skraca proces gojenia ran, posiada właściwości hamujące proces starzenia.

 

Dawkowanie

Propozycja spożycia:

Napar: rozdrobniony owocnik soplówki jeżowatej (1-3 g) zalać gorącą wodą i parzyć pod przykryciem ok. 10 minut.

Odwar: rozdrobniony owocnik soplówki (1-3 g) gotować na wolnym ogniu przez ok. 30 minut, wywar najlepiej spożywać razem z grzybem.

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „SOPLÓWKA JEŻOWATA – 100g suszone owocniki”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Operacja pn.: „Wdrożenie innowacyjnych rozwiązań produktowych bazujących na grzybach egzotycznych” mająca na celu dywersyfikację oferty firmy Planto Jacek Śledziewski oraz podniesienie jej konkurencyjności na rynku krajowym i zagranicznym. Osiągnięcie założonego celu jest uzależnione od wdrożenia innowacyjnej i przyjaznej środowisku technologii produkcji suplementów diety bazujących na suszu grzybów egzotycznych oraz zestawów edukacyjnych do samodzielnej hodowli i upominków firmowych. Realizacja inwestycji przełoży się na utworzenie 2 miejsc pracy.

Operacja współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 19 "Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER", poddziałania 19.2 "Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju kierowanego przez społeczność" objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020

Unia

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie