Opis
Soplówka jeżowata (Hericium erinaceus) – w Medycynie dalekiego wschodu uznawana jest za grzyb leczniczy posiadający wiele korzystnych właściwości zdrowotnych. W Europie znana jest przede wszystkim jako grzyb kulinarny, zaliczany
do „superfoods”, który doskonale nadaje się jako dodatek do sałatek, mięs, zup, risotto czy makaronów.
Oprócz witamin i minerałów, soplówka jeżowata zawiera liczne związki chemiczne – polisacharydy (beta-glukany) liczne sterole, a przede wszystkim hericenony i erinacyny,.
Jako ciekawostkę warto dodać, że w Medycynie Chińskiej uważa się, że grzyb ten wykazuje działanie: przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwutleniające, przeciwcukrzycowe, antybiotyczne, neuroprotekcyjne, pobudza układ odpornościowy – łagodzi stany lękowe i depresję, wspomaga pracę mózgu (a także chroni jego komórki przed uszkodzeniami), łagodzi zmęczenie, poprawia funkcje poznawcze, zmniejsza poziom cholesterolu, poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego (żołądka i wątroby) oraz śledziony, obniża poziom cukru we krwi, skraca proces gojenia ran, posiada właściwości hamujące proces starzenia.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.