Kilka słów na temat mykoterapii
Grzyby od stuleci służą człowiekowi za pożywienie. Cenione są za niepowtarzalny smak i aromat. Jednak poza walorami smakowymi posiadają szereg właściwości leczniczych i na tym właśnie skupia się mykoterapia.
Mykoterapia lub inaczej fungoterapia to po prostu leczenie grzybami. Wywodzi się ona z Medycyny Wschodniej, która powstała w Chinach, a rozwinęła się w Japonii około 4 tysiące lat temu. Jednak w historii wszystkich narodów można natknąć się na informacje mówiące o stosowaniu grzybów leczniczych.
Około dwóch tysięcy lat temu napisano podręcznik z medycyny wschodniej. W podręczniku tym wymieniono 365 gatunków ziół oraz grzybów. Za najskuteczniejszy lek wskazano wówczas grzyb reishi (łac.Ganoderma lucidum ). Grzyb ten zwany jest w medycynie chińskiej „boskim grzybem nieśmiertelności”. Współcześnie reishi jest jednym z najpopularniejszych grzybów stosowanych w mykoterapii.
Kolejnym niezwykle ważnym w mykoterapii grzybem jest cordyceps określany mianem „najsilniejszej ładowarki energii ze wszystkich grzybów”. W tradycyjnej medycynie chińskiej grzyb ten wykorzystywany był do leczenia pacjentów z nowotworami. Cordyceps zaliczany jest do adaptogenów, czyli naturalnych substancji roślinnych zwiększających zdolności adaptacyjne organizmu i tym samym podnoszących jego odporność na stres i niekorzystne działanie czynników zewnętrznych.
W połowie XX wieku potwierdzono antynowotworowe właściwości borowika szlachetnego. Jak wynika z literatury tematu bardzo dobrze udokumentowane zostały antyoksydacyjne właściwości między innymi grzybów takich jak: soplówka jeżowata, zimówka aksamitnotrzonowa, shiitke, boczniak ostrygowaty, pieczarka brazylijska, polówka wiązkowa ,borowik szlachetny i czernidłak kołpakowaty. Grzyby stanowią także bogate źródło antybiotyków. Wykazują również działania przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne.
W licznych opracowaniach opisano antywirusowe działanie grzybów takich jak reishi i błyskoporek szczotkowaty. Grzyby działają także przeciwalergicznie. Takie właściwości wykazano między innymi w reishi, zimówce aksamitnotrzonowej, nameko i boczniaku mikołajkowym.
W medycynie ludowej bardzo popularny był porek brzozowy. Grzyb ten do dzisiaj stosowany jest do leczenia ran, a także jako środek uspokajający, stymulujący trawienie, stany zapalne żołądka oraz przeciwpasożytniczo.
Grzyby przyczyniają się do odbudowy, odmłodzenia oraz regeneracji całego organizmu. Wiele z nich nie zostało jeszcze zbadanych. Warto jednak podkreślić, że grzyby są bogate w białka, złożone polisacharydy i antyoksydanty. Mają niską zawartość prostych węglowodanów oraz tłuszczy. Nie zawierają cholesterolu lecz aktywnie regulują jego poziom w organizmie człowieka. Są dobrym źródłem witamin i minerałów. Zawierają enzymy oraz ich inhibitory, które przyczyniają się do lepszej pracy naszego organizmu. Przykłady pozytywnego oddziaływania grzybów na nasze zdrowie można by mnożyć w nieskończoność. Niewątpliwie grzyby mogą stanowić naturalny składnik diety zapobiegającej chorobą cywilizacyjnym. Mogą także znacząco wspomagać leczenie konwencjonalne i być jego uzupełnieniem .