Król między grzybami – poznajcie Shiitake
Stosowany w medycynie tradycyjnej od tysięcy lat, bogaty w drogocenne składniki, mający szereg pozytywnych właściwości, w końcu – niezwykle aromatyczny i smaczny – taki jest Shiitake, grzyb, który
z pewnością zasłużył sobie na miano „króla między grzybami”. I, co więcej, znalazł sobie ugruntowane miejsce w mykoterapii.
Nie ma w tym przypadku. Od setek lat, jak podają źródła historyczne, Shiitake (z łac. Lentinula edodes) był uprawiany i stosowany w Chinach. To właśnie tam natrafiono na najstarsze dokumenty potwierdzające ten fakt. W roku 1313 chiński autor Wang Cheng w „Księdze rolnictwa” opisał metody uprawy Shiitake. Szybko zaczęto przypisywać mu właściwości pozwalające człowiekowi zachować wigor i młodość. Z Chin tradycja uprawy zawędrowała do Japonii, i po dziś dzień to tam wytwarza się Shiitake najwięcej. Jednak zainteresowanie siłą tego niezwykłego grzyba nie ogranicza się wyłącznie do krajów azjatyckich. Z czego wynika taka popularność? Pora na konkrety.
Twardziak jadalny, bo tak brzmi jego polska nazwa, jest skarbnicą składników, które niezwykle korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Zawarte w nim związki biologicznie czynne wykazują silne właściwości antynowotworowe oraz stymulujące system immunologiczny. To zasługa przede wszystkim substancji o nazwie lentinan. Czym jest? Pokrótce, lentinan to beta glukan, czyli organiczny związek chemiczny z grupy polisacharydów. Najpewniej stymuluje on układ odpornościowy i aktywację pewnych komórek oraz białek, które atakują nowotwory – w tym makrofagi, limfocyty T i komórki NK. Właściwości te potwierdzają liczne badania. Amerykańskie Towarzystwo Onkologiczne podaje, że badania nad przeciwnowotworowymi właściwościami Shiitake prowadzone są już od lat 60. XX w. Potwierdzają one, że grzyby Shittake, a zwłaszcza zawarty w nich związek o nazwie lentinan, działają przeciwnowotworowo.
Warto też zaznaczyć, że Shiitake, zwłaszcza suszone, zawierają znaczące ilości niacyny – witaminy B3, określanej też jako witamina PP. Niacyna pełni istotne role w organizmie. Między innymi jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie mózgu, obwodowego układu nerwowego, syntetyzowanie hormonów płciowych. Ponadto grzyby dostarczają potasu, a ten skutecznie obniża poziom ciśnienia we krwi, jak i w swoim składzie zawierają substancje, które powodują obniżenie poziomu frakcji cholesterolu LDL we krwi i tym samym zapobiegają miażdżycy. Co więcej, grzyb ten jest cenionym przeciwutleniaczem i działa antydrobnoustrojowo. Suszone owocniki Shiitake stanowią też bogate źródło białka i węglowodanów, zawierają witaminę D oraz wapń i fosfor – a więc wzmacniają kości. Do tej listy dodać należy: selen, żelazo, cynk czy magnez.
Sięganie po Shiitake to także zdrowy sposób na promienną, młoda skórę, nie tylko bez zmarszczek, ale z widocznie mniejszymi przebarwieniami czy bliznami. Zawierają one bowiem antyoksydanty, w tym są źródłem alkaloidów, fenoli oraz diterpenów, które chronią skórę przed procesami starzenia się i działają przeciwzapalnie. Substancje te neutralizują nadmiar szkodliwych związków powstających w organizmie, które odpowiadają za szybszą śmierć komórek.