Wiosna stuka do drzwi – czy Twój organizm jest na nią gotowy?
Wszyscy z utęsknieniem czekamy na wiosnę. Nic dziwnego – to wspaniały czas. Przyroda budzi się do życia, a pierwsze promienie słońca wlewają w nas optymizm. Co jednak jeżeli na wiosnę wcale nie czujemy się dobrze? Jesteśmy ciągle zmęczeni i ospali, miewamy zmienny nastrój i problemy z koncentracją? To znak, że dopadło nas wiosenne przesilenie. Jest to naturalna reakcja organizmu na nadchodzące zmiany. Nie jest on bowiem przystosowany do nowych warunków atmosferycznych. Jak temu zaradzić?
Przede wszystkim należy zwolnić tempo życia i wsłuchać się w samych siebie. Warto również wprowadzić do diety grzyby witalne, które są bogatym źródłem witam i minerałów.
Jednym z najpopularniejszych grzybów stosowanych zarówno w kuchni jak i w mykoterapii jest Boczniak ostrygowaty. Beta-glukany znajdujące się w tym grzybie, chronią układ odpornościowy przed chorobami. Boczniaki są bardzo bogate w witaminy i sole mineralne. Zawierają białko i sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Znajdziemy w nich: komplet witamin z grupy B, witaminę C i D, a także wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen, sód i cynk.
Wiosną warto także sięgnąć po Shiitake. Grzyby Shiitake zaliczane są do „superfood”, czyli produktów wykazujących cenne właściwości dla zdrowia. Posiadają one szereg bioaktywnych substancji. W ich składzie znaleźć można także minerały i witaminy takie jak: żelazo, fosfor, potas, cynk, wapń, selen, witaminy z grupy B, kwas foliowy, wit.C i wit. D, zawierają także 7 z 8 niezbędnych do życia aminokwasów. Grzyby Shiitake od wieków są wykorzystywane w tradycyjnej medycynie Dalekiego Wschodu. Nazywane są „eliksirem życia”, uważa się bowiem, że zapewniają człowiekowi zdrowie, a nawet długowieczność. W szczególności zaleca się spożywanie suszonych grzybów Shiitake, ponieważ zawierają bardzo dużą ilość potasu oraz kojącą nasze nerwy niacynę (witaminę B3).
Jeżeli miewasz problemy z zasypianiem to pamiętaj, że w bardzo prosty sposób możesz to zmienić. Wystarczy, że sięgniesz po grzyb Reishi, który ma bardzo szerokie spektrum zastosowania. W tradycyjnej medycynie chińskiej określany jest „boskim grzybem nieśmiertelności” i stosowany niemal na każdą dolegliwość. Reishi harmonizuje psychikę i funkcje całego organizmu. Jest bardzo pomocny w łagodzeniu stanów lękowych i stresowych. Pozytywnie wpływa na komfort snu i ułatwia zasypianie. Pomaga się relaksować i odprężyć.
Wczesną wiosną bardzo często narzekamy na brak siły i energii. Wtedy pomocy może okazać się kolejny z niezwykłych grzybów – Cordyceps, określany mianem najsilniejszej ładowarki energetycznej ze wszystkich grzybów. Od wieków wykorzystywany jest w medycynie ludowej jako środek leczący wiele dolegliwości, poprawiający libido, podnoszący odporność. Jest niezwykle pomocny osobom przemęczonym i wyczerpanym, gdyż posiada właściwości wzmacniające i dodające energii. Obecnie coraz więcej osób uprawiających sport sięga po cordyceps, gdyż przyczynia się on do regeneracji organizmu po wzmożonej aktywności fizycznej, a także zwiększa odporność organizmu na intensywny wysiłek i poprawia jego wydajność.
Na wiosenne przesilenie warto sięgnąć po grzyby witalne, które są znane i stosowane już od wieków w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej. Ważne także, by urozmaicić swoją codzienną dietę, dodając do niej duże ilości warzyw i owoców. Ciężkie i tłuste potrawy, która potrzebne były naszemu organizmowi zimą, warto zamienić na lekkostrawne i bogate w witaminy.